logo1000dingen

 

Gaat uw hobby u geld opleveren? De belastingdienst wil ook een deel!

U heeft vast weleens iets op marktplaats aangeboden en verkocht, en misschien heeft u er wel aan verdiend? Heeft u regelmatig zo’n meevaller en denkt u erover om er serieus veel meer tijd in te stoppen, zodat u er een aardig centje aan overhoudt? Lees het onderstaande en overweeg wat het beste voor u is.

U moet ervan uitgaan dat u uw oude auto zonder mankeren kunt verkopen zonder tussenkomst van de belastingdienst. Dit wordt anders zodra u dit wekelijks gaat doen. In zo’n geval wordt u als handelaar gezien, en u raadt het al…over de winst die u dan maakt moet u belasting betalen!

Er zijn verschillende groepen mensen:
1. Mensen die van opruimen houden
Deze mensen verkopen alleen hun eigen spullen indien deze overbodig zijn. Dit zijn dan ook spullen die niet zijn aangeschaft om er geld aan te verdienen. De opbrengst van deze goederen en de kosten hiervan hoeven niet bij de belastingdienst aangegeven  te worden in de aangifte inkomstenbelasting.

2. Mensen met een grote hobby
Deze mensen geven vaak veel geld uit voor hun verzameling. Ook verkopen ze vaak spullen omdat ze deze dubbel hebben, of  om een gedeelte van hun verzameling af te stoten, om zich toe te leggen op een andere hobby. Het zou kunnen zijn dat dit geld op kan leveren, maar in de meeste gevallen kost een hobby meer geld dan dat het wat oplevert, en dus laat de belastingdienst u nu ook nog met rust.

3. Mensen met bijverdiensten
Deze mensen houden geld over aan hun hobby. Soms wordt het zoveel dat het eigenlijk geen hobby meer is, oorspronkelijk was dit niet hun bedoeling. Een voorbeeld: Iemand beschildert oude melkbussen met boerderijen. Hij krijgt zoveel bewondering dat hij dit voor ook eens voor een ander gaat doen. Vervolgens wordt hij gevraagd om er een tiental te maken voor zegmaar tweeduizend euro.  Toen hij begon had hij niet de bedoeling of verwachting om er zoveel werk en verdiensten van te krijgen. Op het moment dat diegene opdrachten gaat uitvoeren voor geld is er geen sprake meer van een hobby, en komt de fiscus om de hoek kijken. Hij moet dan de inkomsten onder aftrek van zijn onkosten opgeven in zijn aangifte inkomstenbelasting, en misschien valt hij dan ook nog onder de plicht om omzetbelasting te factureren, wat een enorme administratie met zich meebrengt. Van tevoren kunt u overleg plegen met de fiscus, daar wordt dan in overleg bepaald onder welke categorie u valt. Om narigheid in de toekomst te voorkomen is het beter om al uw uitgaven en inkomsten bij te houden.

Bent u zover dat u uw activiteiten als winst aan moet geven, dan heeft u in de eerste jaren meer aftrekposten, de zogenaamde ontwikkelingskosten. Dit zijn de kosten die u heeft gemaakt om uw winstgevende activiteiten te kunnen doen. Mocht het voor u te ingewikkeld worden kunt u natuurlijk altijd bij een accountant of administratiekantoor terecht die voor u dit werk kunnen doen.

4. De handelaren
Dit zijn mensen die zaken kopen met de intentie deze met winst te verkopen. Deze mensen besteden veel tijd aan hun handel. De fiscus ziet deze groep mensen als ondernemers. Als ondernemer bent u verplicht een goede administratie bij te houden, met alle regels die daarbij horen, en dit zijn er vele! Zoals boven genoemd, er bestaat dan de verplichting van afdracht omzetbelasting, en in het geval van personeel komt er een loonadministratie om de hoek kijken. Aan de andere kant staat daar een enorme aftrekpost tegenover, zoals zelfstandigenaftrek, investeringsaftrek, scholingsaftrek en nog meer posten. Elk jaar wijzigen deze bedragen en wetten, een goede boekhouder is dan onmisbaar.

 

Home | Webdesign | Fotobewerking | Illustraties | Teksten | Logo's | Schilderijen | Formulieren |Contact